Masonic Studio
Northampton, MA
 
Interiors by Studio InSitu
 Builder: Classic Colonial Homes & Keiter Builders
 photographs by Studio InSitu.

AIA NEW ENGLAND AWARD 2.jpg

The best features of this loft were formerly obscured by its worst. While the apartment has a rich history, it lacked a cohesive floor plan that allowed any substantive living space.


Positioned in the Northwest corner of the top floor of the (c 1880) three-story factory building, the space is wrapped on its two exterior sides by a brick wall with a consistent rhythm of windows. The ceiling vaults up to the underside of the building’s shallow-pitched roof. Western windows frame views of trees and a sky punctuated by towers of Saint Mary’s Church and Smith College.

With the onset of the pandemic and a new sensitivity for potential demands, a floor plan environment that was self-sufficient, flexible, sustainable, prioritized wellness and hygiene—along with an allowance for public versus private space was valuable to the client and the perceived uses of future tenants.

From the entry foyer, one step up creates a new level floor above the existing subfloor, which dipped a dramatic 4 inches in the center of the apartment. Pocket and sliding doors then became feasible, along with trim and tile details that required a similarly plum surface. White oak flooring, trim and solid core doors create a warm juxtaposition with the steel and cooler hues of  tile and paint.

The re-worked floor plan was not captive to existing utility locations; the kitchen and bath areas were flipped, allowing washroom use before entry into kitchen/living areas, a space that takes advantage of all 6 apartment windows and grants dexterity in furniture layout. Abundant storage was incorporated and weaves in an understated material palette that better highlights the simple strength of the building’s construction.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom